1. Цікаво, але факт: короткозорість у чоловіків зустрічається рідше, ніж короткозорість у жінок. Приблизно в 2 рази.

2. До моменту згадки окулярів такими, якими ми звикли їх бачити, для корекції зору використовувалися поліровані шматочки кристалів.

3. Перший прообраз класичних окулярів згадується в історичних хроніках арабських країн в Х столітті.

4. Рахуємо оптика зародилася, приблизно 950 років тому. Родоначальником оптики вважається арабський учений Ібн аль-Хайсам. Він досліджував властивості заломлення світла через скляні поверхні різних форм. За результатами досліджень він видав трактат, в якому виклав, що якщо дивитися на предмети через скляну кулю, то зображення збільшується. Також в цьому трактаті він описав принцип бачення предметів оком людини.

5. Є свідчення, що в ХIII столітті ченці в Західній Європі виготовляли напівкруглі лінзи. Вони клали їх на рукописний текст з метою збільшення тексту для можливості читання зі слабким зором монахам.

6. Лінзи виготовлялися з гірського кварцу або кришталю. Але згодом почали виготовляти з недорогих різновидів берилу. До речі, від назви цих каменів сталося і німецька назва окулярів «brill».

7. Винахідником контактних лінз є знаменитий Леонардо да Вінчі.

8. Всі ягоди чорного кольору позитивно впливають на гостроту зору.

9. Вчені вважають, що необхідно дивитися на колір індиго не менше 20 хвилин в день для зміцнення зору.

10. Людина бачить все в перевернутому вигляді. У мозку картина перевертається назад.

11. До XVI окуляри носили люди тільки з проблемами далекозорості. Для людей з короткозорістю окуляри з'явилися пізніше.

12. У XIV столітті був винайдений монокль. Він представляв собою лінзу на довгій ручці, яку підносили до ока.

13. Тільки в XV столітті цих лінз стало дві. І це прилад став називатися лорнет.

14. Модифікація лорнета, коли він кріпився за допомогою розпірки на перенісся, носила назву пенсне. Але він був дуже не зручним, передавлює перенісся і залишав хворобливі відбитки.

15. Перший прообраз окулярів в класичному варіанті був винайдений тільки в XVIII столітті. Винахідником класичних окулярів вважається англійський учений-оптик Едвард Скарлетт. Він прикріпив до лорнетом дужки і окуляри придбали звичний для нас вигляд.

16. Психологи вважають, що надягаючи окуляри, людина перетворюється не тільки зовні, але і внутрішньо.

17. Найбільшим виробником окулярів в світі, на сьогоднішній день, вважається Китай. За ним йде Італія.

18. Найперша велика партія окулярів була зроблена французьким полководцем Наполеоном Бонапартом. Він замовив партію сонцезахисних окулярів в кількості 200 тисяч штук. Вони призначалися для ведення бойових дій в Єгипті і були обов'язковими до носіння французькими солдатами.

19. Психологи вважають, що при наявності окулярів думки оточуючих про розмір вашого IQ підвищується.

20. Найбільші окуляри в світі були виготовлені в Голландії в 204 році. Розмір лінзи склав 68 сантиметрів, а ширина окуляра - 1,94 метра. Вони потрапили в Книгу рекордів Гіннеса як найбільші окуляри в світі. Сьогодні фокусів застосування окулярів дуже багато. Ми захищаємося ними від сонця, пилу, ультрафіолетового випромінювання і шкідливого синього світла від екрану комп'ютера. Використовуємо їх в лікувальних цілях. Так що еволюція і розвиток окулярів не зупиняється.